Hur odlar man i midnattssol och bevarar grödor i sträng vinter? Och vad är resultatet? Vad äter man? Få saker kan berätta så mycket om en kultur som dess jordbruk och matlagning. Marken mot älven och upp i backen runt Arthotel är därför konsthallens utvecklade trädgård. Där odlas grödor som traditionellt odlats i regionen så vi kan frammana en arktisk kulturhistoria och återskapa intima band till ett liv levt i samklang med naturen.

Konsthall Tornedalens restaurang öppnar i samband med att huvudbyggnaden står klar. Har vi inte plockat, odlat eller jagat det själva kommer våra råvaror från grannar. I restaurangen serverar vi traditionsenlig mat, från torrkött, suovas och vildlax. Ibland frångår vi lokal tradition och serverar sånt som pizza och hamburgare, fast då på Tornedalskt vis. Naturligtvis finns alltid kokkaffe, kaffeost och bakverk som Kangoskaka. Vare sig man bor nästgårds eller kommer långväga ifrån sätts man här i dialog med en unik arktisk kultur och historia.

I Tornedalen finns dessutom få skadedjur och växtsjukdomar, vilket betyder att grödor inte behöver utveckla beskt-smakande försvar. En morot odlad här smakar alltså mer morot än någon annanstans.

Välkommen att upptäcka mat på riktigt.